Verimli Ders Çalışma Yöntemleri

Türkiye`de 25 milyona yakın öğrenci bulunmaktadır. Öğrenci olmanın şartları vardır. Sınavlara, quizlere vb. girersiniz. Okul hayatınızda başarılı olduğunuz zaman daha iyi yerlere gelebilmeniz mümkündür. Bir öğrencinin derslerde başarılı olması için verimli ders çalışması gerekir. Peki bir öğrenci nasıl verimli ders çalışabilir? İşte detayları!!!

Verimli Ders Çalışma Yöntemleri 


Ders çalışmak öğrenciliğin vazifelerindendir. Derslerde başarılı olabilmek için derslerimize çalışarak en iyisi olmayı hedefleriz. Derslerde başarılı olmanın gereksinimlerinden birisi verimli ders çalışmaktır. Ders çalışıyorum ama başarılı olamıyorum diyebilirsiniz. Çünkü nihayetinde ders çalışmanında bir usülü vardır. Verimli olarak ders nasıl çalışılır, bu şekilde başarılı olabilirmiyim, ders çalışamıyorum gibi sualleri sizin için hazırladım.

Planlı Bir Şekilde Çalışınız

Plan ve bir hedef oluşturmak verimli çalışmada ki en önemli faktörlerden birisidir. 3 çeşit plan oluşturmanızı öneririm. ''Dönem Planı'' , ''Haftalık Plan'' , ''Günlük Plan'' olarak yapılmalıdır.

Dönem Planı : Bir dönem boyunca yapılacak sınavlar, toplantılar, ödevler, projeler vb. şeyleri ele alabilirsiniz. Bunun için sizlerin görebileceği bir takvimin olması gerekiyor. Bu takvime bunları yazmak göz önünde bulunmasını sağlayacaktır.

Haftalık Plan : Bir hafta boyunca yapılacak vazifeleri hazırlamak için yazabilirsiniz. Kitap okuma, Sınava çalışma, arkadaşça toplanma gibi aktiviteler yazılabilir. Bu sizler için çok önemli bir plan olabilir.

Günlük Plan : Öğrencinin günlük yapacağı her bölümünü ele almasıdır.
Örneğin;
•Uykudan uyanma saati
•Kahvaltı yapma saati     
•Okula gidiş saati             
•Okuldan geliş saati
•Yemek yeme saati
•Dinlenme saati
•Ders çalışma saati
•Uyumu saati



Derslerde Not Tutunuz
Derslerde not tutmak, ders çalışırken en çok işimize yarayan elemandır. Not tutarken hocanızın ağzından çıktığı gibi değil önemli yerleri, anlaşıldığı gibi yazılmalıdır. Not tutarken yazınızın güzel, okunaklı olmasına dikkat etmenizde fayda var. Çünkü tekrar ederken okumakta zorlanacağınız için muhtemelen okuduğunuzdan pek fazla bir şey anlamayacaksınız.

Tekrar Yapmak 
Okulda o gün ne işlediyseniz evde onu tekrar etmelisiniz. Yaklaşık 30-40 dakikalık tekrar yeterli olacaktır. Bunu günü gününe yapmalı veya uygulamalısınız. Örneğin hocanız Coğrafya dersinde Dünya ve Yeryüzü şekillerini anlattı. Ve tabi sizde bunları not ettiniz. Eve gittiğinizde işlediğiniz yeri tekrar etmeli ve bunu günübirlik yapmalısınız.

Çalışma Ortamı Sessiz Olmalı
Ders çalıştığınız ortam sessiz-sakin olmalıdır. Eğer sesli bir ortamda ders çalıştıysanız okuduğunuzu anlamadığınızı farketmişsinizdir. Aynı zamanda ders çalışırken başka işlerle uğraşmayı bırakmalı derse odaklanmalıyız. Ders çalıştıktan sonra kendinizi ödüllendirmek için meyve, çikolata vb. yiyebilirsiniz. Daha fazlası için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.





Yorumlar

Yorum Gönder